מי אני?
איך הכול התחיל
ילדותי הייתה מלאה בפעילויות גופניות שונות ובספורט, ללא מחשב או טלוויזיה . אהבתי מאוד להיות בחוץ ולשחק עם חברים. הייתי זריזה וספורטאית טובה. בסופי שבוע יצאנו תמיד לטיולים משפחתיים לחיק הטבע, למסעות רגליים או לרכיבה על אופניים. בנוסף לטיולים התנסיתי בענפי ספורט רבים: התעמלות קרקע, כדורעף, שחייה, סקי, טיפוס הרים, ריצה וריקוד. אפילו התנסיתי בריקוד אפריקאי עד לפציעה בברך, כשהייתי בת 20 שאחריה לא יכולתי להמשיך לרקוד.
נקודת מפנה בין:
וכך “פגשתי” את שיטת פלדנקרייז בפעם הראשונה בחיי. הפציעה הביאה אותי, למפגש הראשון שלי עם גישה אחרת ממה שהכרתי עד אז, בסדנה בת יומיים. עד אז העיסוק שלי בספורט היה מכוון לתחרות ולהישגים והכרתי היטב מושגים כמו התמדה ומאמץ. הגישה המקובלת לפעילות גופנית בשנות ילדותי הייתה “עוד! זה לא מספיק” ותמיד הייתה שם דמות לחיקוי לרוץ אחריה, השיטה הייתה: “תעשו כמו”. קודם לכן לא הודרכתי להבחין ‘מה אני ואיך אני הייתי עושה’.
לבין:
כל כך הופתעתי כאשר נאמר לי בסדנה לשכב על הגב ולהקשיב קודם כל לתחושה שלי . זה היה שונה מאוד ממה שהכרתי עד כה והרגיש לי נכון מפני שהיה כל כך נחוץ לי. הרגשתי שהגעתי הביתה: שזו הגישה שאני רוצה לאמץ לחיים שלי.
מיד אחרי הסדנה בת היומיים הרגשתי הטבה בברך והרגשתי עוד משהו: תחושה כללית של קלילות נעימה בכל הגוף.
נרשמתי ללימודים.
השכלתי
למדתי את שיטת פלדנקרייז במינכן ובשנת 1989 “סיימתי” את לימודי עם דיפלומה.
האמת היא שזו הייתה רק התחלה של סיפור אהבה ממבט ראשון. באחד הערבים, אחרי הלימודים במינכן, השתתפתי בסדנת היכרות בנושא תנועה וכתב תנועה של עמוס חץ, שהיה אז ראש החוג לתנועה וכתב תנועה באקדמיה ע”ש רובין בירושלים והיה, בין השאר, גם תלמיד של משה פלדנקרייז בשנות ה60.
ראיתי אז ריקודים באיכות שלא נחשפתי אליה קודם לכן. היו בהם נוכחות ודיוק ומשהו שמזכיר תפילה . עמוס חץ הקסים אותי בעבודתו – ובזכותו באתי לארץ והמשכתי ללמוד באקדמיה ע”ש רובין בירושלים במגמת תנועה וכתב תנועה.
כתב תנועה הוא שפה לתנועה במלאו מובן המילה: אפשר לעשות בו כל מה שעושים בשפה – כותבים בה ריקוד, קוראים ריקוד של מישהו אחר, מנתחים תנועה ומחברים ריקודים כך שאחרים יכולים ללמוד אותם מהכתוב. היום אני משתמשת בכתב תנועה כדי לנתח את התנועה של התלמידים שלי בשיעור וכדי לאתר ליקוים או אסימטריות בתנועה שלהם.
בכל השנים שלאחר מכן לא הפסקתי לרקוד ריקודים “מסובכים” שחוברו וכתובים ע” כתב תנועה.
בכל ארבעת השנים במגמת תנועה נחשפתי לעוד טכניקות כמו אומנויות הלחימה וסגנונות ריקוד שונים בנוסף לשיטת פלדנקרייז. היום אהבתי לריקוד ולשכלול התנועה מצאה בית בטנגו ארגנטינאי.
ניסיון בעבודה
אחרי שסיימתי את לימודי באקדמיה התחלתי לעבוד בהוראת התחום שלמדתי. עבדתי הרבה עם כל הגילאים, עם אנשים בריאים ונכים, לימדתי וטיפלתי בקבוצות ובשיעורים של ‘אחד על אחד’ בשיטת פלדנקרייז.
איך הגעתי להתמחות שלי?
אחרי כ-15 שנים של עבודה בשיטת פלדנקרייז הגעתי לנקודה בה רציתי להעמיק, להמשיך להתפתח וללמוד בתחום.
בשנת 2005 למדתי אצל ד”ר חוה שלהב במרכז הרפואי ‘אסף הרופא’ את שיטתה, שיטת
שלהב, Child’Space – מעקב התפתחותי לתינוקות וילדים.
אני יכולה לראות את השנה הזאת כסגירת מעגל גם מבחינה אישית וגם מבחינה מקצועית.
עד עתה עזרתי לאנשים עם בעיות בעמוד השדרה ונכויות שונות וראיתי הרבה מאוד בעבודתי: איך כל אחד מוצא לו דרך להתמודד עם הכאב או עם המגבלה ולומד לשרוד. לא הייתי ערה די להדגיש עד כמה העניין הפיזי משפיע על ההרגשה ומושפע מהמחשבה של אותו אדם – ולהיפך. במישור האישי, הבנתי ששיווי משקל לקוי אינו רק דבר פיזי. בעבודתי עם תינוקות אני נתקלת הרבה בנטיות מוטוריות או התנהגותיות קטנות שללא התערבות עלולות להפוך לבעיה גדולה.
מצאתי שברגע שמרחיבים עבור התינוק את האפשרויות – גם אמו, או המטפלת, רואה את הקשר בין היכולת הפיזית לבין החוויה הרגשית והחברתית של התינוק. זאת גם חוויתי במעונות יום בהם אני עובדת.
מאז שסיימתי את לימודיי כתלמידה בשיטה עברו כמה שנים בהן ליוויתי כשישה קורסים כאסיסטנטית בצוות ההוראה של ד”ר חוה שלהב. היה מאד מלמד לראות שישה מחזורים של תלמידים מהזווית של אסיסטנטית והייתה לי הזכות לחוות כיצד חוה מלמדת מורים עתידיים.
ב-2017 פתחתי קורס ראשון בירושלים יחד עם הקולגה שלי מהצוות, אורלי גת והמשכנו ללמד ביחד ולהכשיר מדריכות ויש כבר בוגרות של השיטה מחזור שלישי בירושלים.
מה מיוחד פה?
מד”ר חוה שלהב למדתי שניתן לתקן ולחזק נקודות חולשה אצל הילד המתפתח ויותר מזה: שבכל גיל ניתן ‘לנקות את המערכת’ ולהרחיב את המגוון התנועתי.
גם אני עצמי – בהיותי בת ארבעים, כשהעמקתי בשלבי ההתפתחות של השנה הראשונה במסגרת של הקורס – חוויתי זאת.
השלבים שהתינוק עובר בשנה הראשונה הם לא רק שלבים מוטוריים: החושים, הרגשות, הדימוי העצמי והקשר שלו עם הסביבה נבנים יחד וקשורים זה בזה. שלבי התפתחות אלה קובעים את הרצף ההתפתחותי לכל החיים.
הסתבר לי שאצל כל אדם חסרים מושגים ושלבים שדילג עליהם. אין צורך לחיות חיים שלמים בשיווי משקל לקוי או בקואורדינציה ובאוריינטציה לקויות. כמובן שאיתור מוקדם של קושי אצל התינוק המתפתח עדיף על פני תיקון בגיל מבוגר. זאת, גם מכיוון שבגיל צעיר הבעיה עדיין לא מושרשת עמוק במערכות שלו וקל יותר לטפל בה.
במקביל לעבודתי עם תינוקות, ילדים ומבוגרים אני משתתפת כל הזמן בהשתלמויות, כנסים והרצאות כדי להרחיב ולעדכן את הידע שלי ולחדד את כישורי בתחום.
הגישה שלי
במשך חיי עברתי שינויים רבים, חלקם גדולים ונראים לעין כמו הגעתי לארץ כדי ללמוד פה וחלקם – קטנים ופנימיים יותר.
השינויים בחיים הם תנועה.
אם נדע כיצד להיות בתנועה, תמיד בתהליך כלשהוא – איך היו נראים חיינו?
משה פלדנקרייז מבטא זאת באמירה:
“Life is movement.”
השאיפה שלי
לפני שלמדתי את שיטת פלדנקרייז ושיטת שלהב- Child’Space, לא הייתי מודעת שהבחירות והוויתורים שלנו בחיים יכולים להיות במודע. למדתי קודם דרך תנועת הגוף שיש בחירה בין כמה אפשרויות שונות. מצאתי כי גם בחיים כל החלטה וכל פנייה יכולות להיתפש אצלנו כדבר שקרה לנו בלי שהייתה לנו כל השפעה עליו או כדבר שכן שמנו לב שקיבלנו החלטה באופן מודע מתוך שיקול בין האפשרויות השונות.
אני רואה את תרומתי לחברה בעידוד התפתחות אצל כל אחד שרוצה בכך.
הכי קרוב לליבי נמצאים תינוקות וילדים שתלויים ברצון וביכולת הוריהם לאפשר את אותה ההתפתחות התקינה.
מטרת האתר היא לתת ידע, כלים ותמיכה לכל אדם המעוניין להעניק לעצמו ו/או לילדיו את היסוד להתפתחות אישית.